|
U příspěvku:7 8 21 |
S.P. (Občasný) - 17.8.2021 > Üž dávno jsi měl vydat knihu. |
U příspěvku:... |
S.P. (Občasný) - 28.6.2014 > Sauka> Kdo se má utopit toho nezastřelíš. :o) |
U příspěvku:... |
S.P. (Občasný) - 28.6.2014 > mystikus> Já už jsem ale spíš na konci... Díky. |
U příspěvku:Zázrak techniky v 19. století. |
S.P. (Občasný) - 20.6.2014 > A komu tím pomůžete? |
U příspěvku:Rudá Růže |
S.P. (Občasný) - 2.12.2013 > Růže k lásce schůdeček, s úctou Béda Hudeček.
Někdo je tu blbeček |
U příspěvku:Loupežnický hrad Ostrý u Milešova. |
S.P. (Občasný) - 19.11.2013 > I kdyby to bylo focené skenrem a stál jsi přitom na hlavě, tak ti budou tleskat akorát tak v cirkusu. |
U příspěvku:Hrad Strečno II. |
S.P. (Občasný) - 12.11.2013 > |
U příspěvku:Kostel Nejsvatější Trojice na Hlinkově náměstí v Žilině. |
S.P. (Občasný) - 8.11.2013 > |
U příspěvku:ŠUMAVA III. |
S.P. (Občasný) - 6.11.2013 > Aspon to má vývoj, je to čím dál horší... |
U příspěvku:Čertovo jezero na Šumavě 1028 m.n.m.,10,3 ha. |
S.P. (Občasný) - 5.11.2013 > Bléé |
U příspěvku:Šumavská bystřina |
S.P. (Občasný) - 3.11.2013 > |
U příspěvku:ŠUMAVA |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > S.P.> Dobře popleto, kámo, brácho... Já to uvedu na pravou míru tedy. Já proti tobě v podstatě nic nemám, myslím že v jádru budeš asi i docela fajn kluk se kterým se dá zajít na dobrodružnou výpravu do Průhonic do parku (mimochodem mě děsí že sem chodíš, já tady totiž bydlím) nebo někam na Karlštejn.
Já se ti divím že se na to nevykašleš. Neseď doma, vem zrcadlovku, odnes jí někam do zastavárny a za utržený prachy si vem domů nějakou děvku, ještě ti zbyde na flašku a udělejte si hezký víkend...
Hmm? |
U příspěvku:ŠUMAVA |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > S.P.> Hele a ani ta básnička se ti nelíbí? Vždyť ty tady pár podobnejch máš taky. |
U příspěvku:ŠUMAVA |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > popleta79> Smutná sůvo, bohužel se bojím že né jen dva, myslím že vás takovejch bude víc... |
U příspěvku:ŠUMAVA |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > popleta79> Už to chápu... Tvý rodiče jsou sourozenci? |
U příspěvku:ŠUMAVA |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > popleta79> Ty jsi naštvanej protože jsi pitomec a já geniální, viď? |
U příspěvku:demence |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > |
U příspěvku:ŠUMAVA |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > Jsem popleta
Totem zasírám,
lidi nasírám
jsem sám.
Nejsem sám mám
kámoše,
pětku daj
i když patřím do koše.
Jdu si koupit langoše....
Kvalita této básně ještě pořád předčí kvalitu tvých fotografii. |
U příspěvku:Třináctá komnata |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > Pár tvých fotek bych chtěl mít ve své sbírce...
Prodáváš někde? |
U příspěvku:ŠUMAVA |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > A já už začal doufat že se nikdy nevrátíš.
Btw. Další totál sračka |
U příspěvku:Půvab hvozdíku |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > Postříkaná a růžová dírka, kde já už něco takovýho viděl? |
U příspěvku:Zakletá kytara |
S.P. (Občasný) - 1.11.2013 > Prošel jsem si všechny tvé fotky tady. Někdy vidíš zajímavé věci, snažíš se vyprávět příběh, ale jsi děsný lajdák a odflákneš to, škoda. |
U příspěvku:KAMILKA |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > Koukám že ty jseš i básník k pohledání. :o) |
U příspěvku:Úsměv!!! |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > Jen tak ze zvědavosti, jak jsou tvé obrazy většinou velké? Jinak klobouk dolů za celou tvorbu, znám jí už pár let... |
U příspěvku:Dveře a světlo |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > Vidíš už je to tady. Tři koruny nabízí pán v zeleném svetru v třetí řadě, dá někdo víc? |
U příspěvku:pro Talenta ... sice to není bobr... |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > Smutná sova> To jsi hodná. |
U příspěvku:pro Talenta ... sice to není bobr... |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > Příprava (usmrcování) raků
Nejlepší způsob usmrcování je vhodit živého raka do prudce vařící vody a přidržet ho pod ní vařečkou. Nikdy nevaříme raky již mrtvé, neboť jejich maso podléhá velmi rychle hnilobě a maso takto uvařených raků je zdraví škodlivé. Kupujeme-li raky již vařené, zjistíme, zda byli vhozeni do vroucí vody živí, podle toho, že rak za živa uvařený má ocas zahnutý pod sebe; je-li jeho ocas natažen, byl uvařen pošlý.
Vaření (zčervenání) raků
Živé raky před vařením nejdříve dobře očistíme kartáčem ve studené vodě. Těsně před tepelnou úpravou odstraníme střívko z raků, a to těmito způsoby:
1. V levé ruce držíme raka, ukazováčkem a palcem pravé ruky pak uchopíme střední ocasní ploutev, s níž nejdříve škubneme napravo a pak nalevo. Takto uvolněné střívko tahem za ploutev z těla raka vytáhneme.
2. Střívko, které končí pod střední ocasní ploutví, uchopíme špičkou nože a rychle vyškubneme. Přetrhneme-li však střívko, musíme pak odstranit zbytek dodatečně po uvaření raka.
Po odstranění střívek vhodíme raky ihned do prudce vařící vody a podržíme je na chvilku vařečkou pod vodou, abychom je co nejdříve usmrtili. Potom přiklopíme nádobu poklicí a vaříme raky 10 – 15 minut. Raci dobré jakosti zčervenají při vaření stejnoměrně, kdežto raci podřadné jakosti zčervenají nestejnoměrně a méně výrazně. Upravujeme-li raky na studeno, necháme je ve vývaru vychladnout.
Použijeme-li vývaru z raků jeko polévky, vaříme-li raky nejdříve v jedné vodě, kterou po čtyřminutovém vaření slijeme a pak na raky nalijeme novou vařící vodu, osolíme, popř. přidáme ještě jiné chuťové látky a raky dovaříme. Výměna vody je proto žádoucí, jelikož krátkým povařením v první vodě se odstraní někdy nežádoucí bahnitá příchuť raků a nepřenáší se na chuť vývaru.
Vyjmutí masa z uvařených raků
Vychladlého vařeného raka zlomíme v půlce a maso z ocasu vytáhneme. Zůstala-li v něm ještě část střívka, odstraníme je naříznutím masa z ocásku zespoda. Klepítka ukroutíme, vrchní skořápku klepet odstřihneme a maso z nich vyloupneme. Ze zbývajícího račího trupu odkroutíme nožky, vnitřek trupu dobře očistíme a vymyjeme, vytřeme citrónem a používáme ke zdobení studených nebo teplých mís. Dbáme, abychom při tom nepoškodili tykadla, která jsou pěknou ozdobou.
Upotřebení račího masa
Maso z raků použijeme v teplé kuchyni k přípravě ragú, rizot a pilafu nebo jako ozdoby některých rybích pokrmů. Z krunýře připravujeme račí máslo.
Jak raky jíme?
Z raků jíme pouze maso z klepítek a ocásků.
Před pojídáním uvařeného raka rukou v půli rozlomíme, vidličkou maso z ocasového krunýře vyjmeme a podélně je rozkrojíme, abychom mohli odstranit střívko (není-li již předem odstraněno). Klepítka ukroutíme, nožem na raky je nalomíme a maso z klepítek vytáhneme vidličkou. |
U příspěvku:Démon alkohol |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > |
U příspěvku:...sídliště kdesi... |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > Scénář k první fotografii:
Synáček: Mamííí hod mi klíčééé
Mamka: Tak jooo, zrovna jsem domastila pekáč...
Synáček: O.M.G. |
U příspěvku:Dveře a světlo |
S.P. (Občasný) - 31.10.2013 > To je hezká fotka. Na Aukro.
Prodám staré dveře z ještě starší unimo buňky. Cena 1500 nebo možná výměna za zrcadlovku.
|
U příspěvku:Detail Jeruzalemské synagogy. |
S.P. (Občasný) - 30.10.2013 > Na počest tohoto autora jsem založil nové téma ve fóru, myslím že propagace pod tímto příspěvkem je pro téma nejlepší reklamou a podnětem k zamyšlení. |